Total Pageviews

Wednesday, December 13, 2017

Εσείς τι λέτε;


Τούρκοι «αγοράζουν» την Ελλάδα…

Ήρθε, είδε, απήλθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Και μπορεί η επίσκεψή του Τούρκου προέδρου να απέβη άκαρπη και αναποτελεσματική, όμως το επενδυτικό ενδιαφέρον του λαού του για την πατρίδα μας παραμένει εντονότατο.   
Όλο και περισσότεροι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρονται για ελληνικά ακίνητα.
Οι λόγοι ποικίλουν. Είτε οφείλονται στην πολιτική αστάθεια στην Τουρκία είτε στις ανησυχίες για την σταθερότητα της τουρκικής λίρας, είτε απλά στο γεγονός ότι η Ελλάδα αρέσει πολύ στους γείτονές μας.
Έλληνες κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι οι Τούρκοι είναι καλοί πελάτες. Προτεραιότητα γι αυτούς είναι η ίδια η επένδυση επειδή πιστεύουν ότι στην Ελλάδα τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Το ζητούμενο γι αυτούς είναι τα κεφάλαιά τους να πιάσουν τόπο.
Οι εύποροι Τούρκοι δεν επενδύουν μόνο σε κοντινά προς την χώρα τους νησιά, όπως η Ρόδος π.χ. Έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Μύκονο και στην ανατολική Αττική.
Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία στην Αθήνα, υπάρχουν πολλοί Τούρκοι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι καθώς και επιχειρηματίες που αγοράζουν ακίνητα σε προάστια της Αττικής.
Ενδιαφερόμενοι από τα Μικρασιατικά κυρίως παράλια επενδύουν στη χώρα μας επειδή φοβούνται να συνεχίσουν τις επενδύσεις στην Τουρκία. Συχνά αναζητούν μικρά ξενοδοχεία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Ρόδος πάντως έχει και άλλα πλεονεκτήματα για τους Τούρκους επενδυτές εκτός από τη γεωγραφική της θέση. Όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα διαθέτει κτηματολόγιο. Ακόμα και η έγκριση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας που απαιτείται για ορισμένες αγοραπωλησίες δεν αποτελεί πρόβλημα. Επειδή η Ρόδος βρίσκεται κοντά στα Τουρκικά παράλια χρειάζεται ειδική άδεια από το Υπουργείο Άμυνας που υπολογίζεται περίπου σε δύο μήνες. Η διαδικασία ωστόσο είναι τυπική. Μέχρι στιγμής οι επενδυτές δεν είχαν αρνητική απάντηση που σημαίνει ότι οι Τούρκοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επενδύσουν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, εκατοντάδες σπίτια Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη «πέρασαν» σε χέρια Τούρκων.
Όμως το ποιο σημαντικό στοιχείο είναι πως υπάρχουν πολλές επενδύσεις των Τούρκων που τις πραγματοποιούν μέσω των εταιριών τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά κάποιες πληροφορίες, όχι πάντως επιβεβαιωμένες, οι επενδύσεις αυτές ξεπερνούν το ένα δις ευρώ.      
Βάσει του Ελληνικού Δικαίου, κάθε ξένος που αγοράζει ακίνητο διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ και πάνω αποκτά άδεια παραμονής.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Ελλάδα, προκάλεσε παγωμένα χαμόγελα και τα εθνικά θέματα βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα. Αυτό που πέρασε στα… ψιλά είναι οι επενδύσεις.
Ωστόσο οι Τούρκοι κάνουν χρυσές δουλειές στην Yunanistan.
Μεγάλες επενδύσεις ή μικρότερες, φανερές ή μυστικές βρίσκονται σε εξέλιξη…

No comments: