Total Pageviews

Sunday, December 10, 2017

Εσείς τι λέτε;


Το τεράστιο κόστος της μετανάστευσης…

Επανέρχομαι στο σοβαρό θέμα της μαζικής μετανάστευσης νεοελλήνων σε χώρες του εξωτερικού. Θέμα που αναπτύξαμε πρόσφατα μέσω ραδιοφώνου με τον δημοσιογράφο-συνεργάτη  Αντώνη Μπότσικα.
Τα στοιχεία σοκάρουν. Κατά πληροφορίες, υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο Έλληνες με υψηλά προσόντα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, τα ελληνόπουλα που εγκατέλειψαν την χώρα στην πλειοψηφία τους είναι κάτοχοι πολλαπλών πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών.
Η μακροχρόνια υψηλή ανεργία που επιμένει να μαστίζει την Ελλάδα αλλά και η έλλειψη πόρων αναγκάζει μια σημαντική μερίδα Ελλήνων επιστημόνων να κυνηγήσει τα όνειρα της και μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση σε άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εμείς εδώ γνωρίζουμε καλύτερα ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Σε μεγάλο ποσοστό πάντως, οι σημερινοί Έλληνες μετανάστες βρίσκουν σχετικά εύκολα δουλειά στο αντικείμενο σπουδών τους ενώ ένα μικρότερο ποσοστό ασχολείται επαγγελματικά ακόμη και σε δουλειές κατώτερες του μορφωτικού του επιπέδου.
Βέβαια, πέρα από την τεράστια πληγή, η μετανάστευση αποτελεί ένα μεγάλο εχθρό στην ίδια την ελληνική επικράτεια αλλά και στην οικονομία της χώρας. 
Από οικονομικής άποψης, η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό στοιχίζει πανάκριβα στην ίδια την χώρα. Οι εισφορές μειώνονται ενώ παρατηρείται και έντονη ετήσια απώλεια φόρων.
Μαθαίνουμε πως ένα Ελληνόπουλο για να σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο της επαρχίας χρειάζεται περίπου 1000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 12.000 το χρόνο, που σημαίνει ότι στα τέσσερα  χρόνια που θα πάρει το πτυχίο του θα χρειαστεί 48.000 ευρώ.   Επί μισό εκατομμύριο αποφοιτησάντων είναι 24δις που φεύγουν από την χώρα και δεν επιστρέφουν. Μυαλά μορφωμένα, καλλιεργημένα, με στόχο και όραμα.
Και δεν είναι μόνο αυτά τα χρήματα που χάνει η Ελλάδα. Πόσα ακόμα έχουν χαθεί για να κτισθούν τα πανεπιστημιακά κτίρια, οι εγκαταστάσεις αλλά και να πληρωθεί το πανεπιστημιακό προσωπικό, καθηγητές, βοηθοί καθηγητών, κλπ. Χρήματα που οι ελληνικές οικογένειες συνεισέφεραν στο κράτος και χρήματα που δεν πρόκειται να τους επιστραφούν, αφού το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η έλλειψη θέσεων, υποχρεώνει τα ελληνόπουλα να μεταναστεύουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το Ελληνόπουλο από την πρώτη μέρα που θα πατήσει το πόδι του στο ελληνικό πανεπιστήμιο έχει ήδη επιλέξει και την χώρα στο εξωτερικό που θα εξασκήσει την ειδικότητα των σπουδών του.
Μόλις πριν μερικές δεκαετίες η Ελλάδα έστελνε στο εξωτερικό μόνο εργατικό δυναμικό, με στόχο και όραμα την συγκέντρωση χρημάτων και την γρήγορη επιστροφή στην πατρίδα. Χρήματα που αποτελούσαν σημαντικό αρωγό για τη δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στον ίδιο τον ελλαδικό χώρο.
Αλλά ακόμα και εκείνοι που παρέμεναν στο εξωτερικό, όπως εμείς φέρ’ ειπείν, δεν ήταν λίγα τα χρήματα που έστελναν στις οικογένειές τους. Αντιθέτως σήμερα το παιδί φεύγει στο εξωτερικό και σιγά- σιγά μεταναστεύει ολόκληρη οικογένεια, εγκαταλείποντας και τεράστια ακίνητη περιουσία…
Σύμφωνα με υπολογισμούς εξειδικευμένων γραφείων ευρέσεως εργασίας, μέχρι το τέλος του 2017 το ποσοστό των Ελλήνων που θα έχει εγκαταλείψει τη χώρα, θα αγγίξει το 1.000.000. Και βέβαια όσοι παραμείνουν εκεί θα πληρώνουν τα “σπασμένα” μιας αλλοιωμένης πολιτικά και οικονομικά κοινωνίας. Η μερίδα εκείνη του λαού που εξακολουθεί πεισματικά να πιστεύει στο όραμα ενός καλύτερου αύριο στην ίδια του την χώρα...

No comments: