Total Pageviews

Wednesday, May 17, 2017

Εσείς τι λέτε;



Ενωμένοι μπορούμε…
Η γενοκτονία των Ποντίων (1916-1923) με 353.000 νεκρούς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.
Πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.
Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών αποδεικνύουν με τα πιο αδιάψευστα στοιχεία τα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν την εποχή εκείνη εναντίον του Ελληνικού λαού.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.   Πρόκειται για ένα ιστορικό τεκμηριωμένο γεγονός και εντάσσεται στο σχέδιο εξόντωσης των μειονοτήτων που ζούσαν στην Μικρά Ασία.
Το σχέδιο ολοκληρώθηκε με την Μικρασιατική καταστροφή και την σφαγή της Σμύρνης.
Οι σφαγές κράτησαν έως το 1923, οι Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ σκότωσαν περισσότερους από 350.000 Έλληνες κατοίκους του Πόντου και ανάγκασαν τούς υπόλοιπους να εγκαταλείψουν τα σπίτιά τους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, οι Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στη Θράκη και στη Μακεδονία.
Η πορεία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν ήταν ούτε και είναι εύκολη.
Τον Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία ωστόσο επί 75 χρόνια αποσιωπήθηκε και από το ελληνικό κράτος.
‘Εκτοτε, με τις εισηγήσεις προτάσεις των οργανωμένων παροικιών πολλές πόλεις του κόσμου προέβησαν στην αναγνώριση.
Στον  Καναδά, χάρη στις έντονες προσπάθειες του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, αρκετοί Δήμοι του Οντάριο και του Κεμπέκ, προχώρησαν ήδη στην αναγνώριση. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Μόντρεαλ την περασμένη Δευτέρα 15 Μαΐου αποφάσισε ομόφωνα για την αναγνώριση και όρισε την 19η Μάιου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που μαζί με εκείνη των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα. 
Εξ άλλου, οι ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστές Παναγιώτα Merchant και Λεωνίδας Χουσάκος, προωθούν την αναγνώριση στο Καναδικό Κοινοβούλιο μέσω της Γερουσίας.
Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά …
 

No comments: