Total Pageviews

Wednesday, April 5, 2017

Εσείς τι λέτε;


Ελληνικός Ιατρικός Τουρισμός
Το μεγάλο στοίχημα…


Η πρόσφατη είσοδος της Ελλάδας στην αγορά του Ιατρικού Τουρισμού αναμφισβήτητα  ήταν ένα απαραίτητο βήμα, αφού ως γενέτειρα της σύγχρονης ιατρικής μπορεί άνετα να υπερηφανεύεται για ένα από τα καλύτερα συστήματα στον κόσμο και για το υψηλής ποιότητας ιατρικό και επιστημονικό της προσωπικό το οποίο αξιολογείται διαρκώς από τους διεθνείς οργανισμούς ως ένα από τα πιο επιφανή, με άπειρες επιτυχίες στην Ιατρική Πρακτική και στην Έρευνα.
Η Ελλάδα αποτελεί πλέον μέλος της Goldair Health Tourism, μία οργάνωση που συνεργάζεται με κορυφαίους παρόχους υγείας όπου διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και τις απαραίτητες διεθνείς πιστοποιήσεις για την ουσιαστική και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διεθνών ασθενών.
Στην προσπάθεια ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού, με την αρωγή της πολιτείας και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αναπτύσσονται μονάδες υγείας σε όλες τις περιοχές της χώρας, με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των διεθνών επισκεπτών. Βέβαια, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας εντοπίζονται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στα πλαίσια προώθησης του Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού, κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, πραγματοποιεί διημερίδες σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού όπου η παρουσία της ομογένειας είναι ιδιαίτερα ζωντανή. Τελευταίος σταθμός, μετά την Νέα Υόρκη και την Φιλαδέλφεια, ήταν το Μόντρεαλ. Πολύ πρόσφατα, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας πραγματοποίησαν εκδήλωση-διάλεξη στο Κοινοτικό Κέντρο με θέμα: «Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα».
Η ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα και οι προσπάθειες προώθησής του στο εξωτερικό, θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο θετικό βήμα. 
Γεννάται όμως εύλογα η απορία. Προς τι οι πυκνές συστηματικές επαφές με το ομογενειακό στοιχείο; Οι ομογενείς που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι στην  πλειοψηφία τους συνταξιούχοι και οι πλείστοι εξ αυτών απολαμβάνουν δωρεάν ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι πιο νέοι καλύπτονται στο έπακρο από τις ταξιδιωτικές ασφάλειες. Ο Καναδάς, εξ’ άλλου, παρέχει εξειδικευμένη ταύτη ιατρική φροντίδα. 
Η Κούβα, η Ουγγαρία, το Μεξικό και άλλες χώρες με ανεπτυγμένο κλάδο υγείας, δεν προωθούν ούτε προβάλλουν τον ιατρικό τουρισμό τους σε ομοεθνείς τους…
Άξιον παρατήρησης εξ άλλου ήταν η στρατιά των ιπποκόμων δημοσιογράφων που διέσχισαν τον Ατλαντικό για να καλύψουν το γεγονός στα …ελλαδικά μέσα ενημέρωσης! 
Δυστυχώς, στη σημερινή Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και των σκληρών περικοπών, εκατομμύρια εξακολουθούν να σπαταλώνται εντελώς ασυλλόγιστα και απρογραμμάτιστα…
Η κοινότητα  πάλι, που για προωθητικούς προφανώς λόγους διορίστηκε «ιατρική πρέσβειρα», δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, ούτε και το έμψυχο δυναμικό ώστε να «πουλήσει» την ιδέα στους Καναδούς συμπολίτες μας.   
Το ίδιο και ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος του Κεμπέκ, ο οποίος πέρα από κάποιες ανούσιες κοσμικές συναθροίσεις και δη ανεπιτυχείς ερανικές απόπειρες, δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί στους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.
Ο Ελληνικός Ιατρικός Τουρισμός, πέρα από την προσφορά και την ιατρική του επάρκεια, μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη ευκαιρία για διαφημιστική προβολή του τόπου και ακόμη να καταστεί μία προσοδοφόρα πηγή εσόδων. Αρκεί οι στόχοι να είναι σε βάθος μελετημένοι και οι κινήσεις ιδιαίτερα προσεκτικές και συντονισμένες…

No comments: