Total Pageviews

Thursday, September 29, 2016

Εσείς τι λέτε;


Smartphone: Η "έξυπνη" μοναξιά...

Επιτέλους, κυκλοφόρησε το "πολυπόθητο" iphone 7 της Apple, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε ανάρπαστο. Οι ανταγωνιστικές εταιρίες πέρασαν ήδη στην αντεπίθεση με βελτιωμένα κινητά πολλαπλών εφαρμογών, αυξημένη μνήμη, ελκυστική εμφάνιση κ.λπ. προς τέρψιν των ενθουσιωδών οπαδών της "έξυπνης" συσκευής συνδιάλεξης.  
Με αφορμή λοιπόν το πανηγυρικό λανσάρισμα, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες συνηθισμένες καθημερινές εικόνες τις οποίες συναντάμε πλέον παντού. Εικόνες νέων κυρίως ανθρώπων βαριά εθισμένων στη σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία. Το φαινόμενο βέβαια έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Στιγμή δεν αποχωρίζονται οι νέοι μας ταμπλέτες και κινητά όπου βρεθούν και όπου σταθούν. Χαζεύουν με τις ώρες, βγάζουν φωτογραφίες, σέλφις και σπεύδουν να τα ανεβάζουν άρον άρον στα κοινωνικά δίκτυα.    
Στις καφετέριες με τις παρέες τους τεξτάρουν διαρκώς, χωρίς βέβαια να ανταλλάσσουν κουβέντα! Στο ένα χέρι ο cappuccino, στο άλλο το κινητό... Στο ένα χέρι το βολάν, στο άλλο το κινητό... Δεν κουνάνε ρούπι χωρίς το "έξυπνό" τους και κανείς δεν περνάει πλέον καλά τις ελεύθερες ώρες του χωρίς τη συντροφιά της μικρο-χαζοοθόνης.
Ο σύγχρονος πολιτισμένος άνθρωπος θεωρεί πια πως το Ιντερνέτ είναι δημόσιο αγαθό όπως το νερό και το ρεύμα. Σε πρόσφατη έρευνα, το 65% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν θα μπορούσαν να ζήσουν πια χωρίς την "έξυπνη" συντροφιά τους! Και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ένας μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί τουλάχιστον 100 φορές την ημέρα το κινητό του! Από αυτές, ελάχιστες φορές για κάποια κλήση. Αποκλειστικά για μηνύματα και "κοινωνική ενημέρωση" (κοινώς κουτσομπολιό) μέσω του φατσοβιβλίου και άλλων παρεμφερών μέσων κοινωνικής δικτύωσης...
Εργαλείο "ελευθερίας" σκέψης και λόγου χαρακτηρίζουν οι κατασκευάστριες εταιρίες τις κινητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως έχουν εξελιχθεί. Βέβαια, ναι μεν υπάρχει απεριόριστη, ελεύθερη και καθαρή πρόσβαση στην πληροφορία, όμως ο χρήστης είναι και από μόνος του σε θέση να παράγει ανά πάσα στιγμή τις δικές του - κάθε λογής  - πληροφορίες και να τις διαμοιράζει ανεξέλεγκτα. Το ίδιο το άτομο είναι σήμερα η πληροφορία. Όλοι είμαστε όλα... Ότι δηλώσουμε... Και όσοι έχουμε πρόσβαση στην τεχνολογία είμαστε ίσοι απέναντί της και μεταξύ μας. Όπως εγώ πχ, χρησιμοποιώ το Smartphone και το διαδίκτυο, ταυτόχρονα το χρησιμοποιούν ο Ομπάμα, o Trudeau , ο Τράμπ, ο Πάπας, ο Erdogan, η Kardashian και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που έχουν αυτήν τη στιγμή ενεργοποιημένο το "έξυπνο" τηλέφωνο.  
Χωρίς αμφιβολία, η απόλυτη και αδιάβλητη ισότητα συνεισφέρει πάντα σε όλους τους παγκόσμιους εθισμούς. Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η εικονική πραγματικότητα που ζούμε μέσα από τα smartπhones και ipads περιορίζει στο ελάχιστο τη σκέψη μας και επιδεινώνει δραματικά την ψυχική μας υγεία. Και είναι σίγουρο πως έχει προσθέσει άλλο ένα άγχος στην καθημερινότητά μας, δίνοντάς μας την ψευδαίσθηση μιας "υπέροχης ζωής", μέσα στην απόλυτη μοναξιά μας...

No comments: