Total Pageviews

Wednesday, September 21, 2016

Εσείς τι λέτε;


Έρχεται η βασιλεία στην Ελλάδα;

Με αφορμή την προβολή της τελετής των γάμων του τέως βασιλικού ζεύγους Κωνσταντίνου και Άννας Μαρίας από το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Γιάννη Κόκκωνα, είπα αυτή την εβδομάδα ν' αγγίξω ένα "ευαίσθητο" θέμα το οποίο απασχολεί τελευταία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την πιθανή επιστροφή της βασιλείας στην Ελλάδα.
Πριν χαρείτε ή λυπηθείτε φίλοι αναγνώστες, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι όταν μία χώρα όπως η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, δεν έχει στ' αλήθεια πολύ σημασία τι πολίτευμα έχει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την βασιλεία την ξερίζωσε η δύση μέσα από τα όργανά της, Γ. Παπαδόπουλο και Κ. Καραμανλή και σήμερα - όπως δείχνουν τα πράγματα - πάλι η δύση πάει να την ξαναφέρει.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η πρώην βασιλική οικογένεια επέστρεψε και ζει   μόνιμα στην Ελλάδα, με την αποδοχή μάλιστα όλου του πολιτικού κόσμου.
Με τον ερχομό του Κωνσταντίνου και της οικογένειάς του, ένα ολόκληρο επιτελείο τεχνοκρατών κινεί τα νήματα παρακολουθώντας από πολύ κοντά τις εξελίξεις αλλά και τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού.
Το ζήτημα επιστροφής της βασιλείας στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό αποτελεί πρώτο θέμα σε πολλές εφημερίδες. Η αυτοβιογραφία του Κωνσταντίνου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, γρήγορα έγινε best seller ενώ η αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε ο τέως στον ΣΚΑΙ έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. Εξ 'άλλου, στην εκδήλωση της Ολυμπιακής Επιτροπής προς τιμήν της ελληνικής ομάδας που αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα του ΡΙΟ, ο Κωνσταντίνος εισέπραξε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Εν τω μεταξύ, με την απόλυτη συνεργασία των αρχών πολλά εμπόδια ξεπεράστηκαν, ο Κωνσταντίνος απέκτησε νέο όνομα "Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου", με το οποίο συστήνεται πλέον, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι ο έκπτωτος βασιλιάς μπορεί να χρησιμοποιεί το παραπάνω όνομα προκειμένου να του χορηγηθεί αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης. Και με την απόκτηση του ΑΜΚΑ μπορεί εύκολα να ανακτήσει και την ελληνική ιθαγένεια που του αφαιρέθηκε το 1994 με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του έλληνα πολίτη.
Τι σημαίνει όμως για την Ελλάδα μία πιθανή επιστροφή της βασιλείας; Τι σκοπούς θα μπορούσε να εξυπηρετήσει; Ποιές θα είναι οι εξουσίες του νέου μονάρχη; Θα έχει - όπως άλλοτε - ο βασιλιάς το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις κρατικές αποφάσεις ή απλά θα αποτελεί για τη χώρα ένα καθαρά διακοσμητικό στοιχείο; Και ακόμη, πόσο θα στοίχιζε στον έλληνα φορολογούμενο η συντήρηση της βασιλικής οικογένειας; Ερωτήματα που θα πρέπει πρωτίστως να απαντηθούν.
Γεγονός πάντως αναμφισβήτητο είναι ότι το επείγον και πλέον σοβαρό θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τον έλληνα είναι η επιβίωσή του. Και σ' αυτή του την προσπάθεια αναζητά απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας μέσα από ακραία κόμματα, ψεύτικες υποσχέσεις, απατηλά όνειρα και απραγματοποίητες ελπίδες.
Η επαναφορά της βασιλείας στην Ελλάδα την συγκεκριμένη αυτή χρονική περίοδο - εφόσον πραγματοποιηθεί - εκτιμώ πως δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερη θύελλα αντιδράσεων ούτε και πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο οξείας κριτικής...

No comments: