Total Pageviews

Thursday, September 15, 2016

Εσείς τι λέτε;


Θέμα προτεραιοτήτων...

Ο λόγος και πάλι για την ψήφο των αποδήμων. Μετά τη σύσταση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας την περασμένη άνοιξη το Ποτάμι επανέφερε πρόσφατα τη σχετικη πρόταση στη Βουλή των Ελλήνων.
Δρόμος μετ' εμποδίων το "πολυπόθητο" δικαίωμα ψήφου των αποδήμων απο την εκάστοτε χώρα διαμονής των. Οι διαφωνίες στο αρμόδιο Υπουργείο όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να ψηφίζουν οι απόδημοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο καθημερινό μενού.
Κατα την τελευταία ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα η διαφωνία εστιάστηκε σε δύο βασικά σημεία. Απο το προσχέδιο δίδεται εξουσιοδότηση να καθορίζεται με Προεδρικό διάταγμα ο χρόνος διενέργειας εκλογών για τους αποδήμους πολύ νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η διαφωνία, είναι η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο να προσμετρούνται οι ψήφοι των αποδήμων στην πρώτη καταμέτρηση με την οποία γίνεται η κατανομή εδρών. Εν τω μεταξύ απο το Υπουργείο εξωτερικών επισημαίνεται ότι τελικά προτείνεται οι απόδημοι να μη ψηφίζουν για την Επικράτεια.
Αυτά εν ολίγοις με το προσχέδιο τις εκάστοτε προτάσεις και τις μόνιμες (γιά αυνόητους λόγους) διαφωνίες των κομμάτων. Ας έρθουμε όμως στην ουσία. Η δική μας ψήφος σε   σε τι θα ωφελήσει; Πόσο σωστό και δίκαιο είναι να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα η ψήφος ανθρώπων ξεκομμένων απο τη ζωή μιας χώρας; Και με ποιά κριτήρια θα ψηφίζουμε άραγε; Μήπως με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα ή με οδηγό μας τα "παράθυρα" της δορυφορικής;
Ας σοβαρευτούμε. Οσοι απο τους αποδήμους διατηρούν ακόμη στενούς δεσμούς με τη γενέτειρα μπορούν κάλλιστα, εφ' όσον το επιθυμούν, να μεταβούν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Όσο για τους υπόλοιπους που απλώς θέλουν να διεκδικήσουν κάποια αιτήματά τους μπορούν κάλλιστα να τα καταθέσουν στην Πρεσβεία ή στις κατα τόπους προξενικές αρχές, που άλλωστε εκπροσωπούν τους αποδήμους τις διασποράς, χωρίς να χρειαστεί να μπούν στη διαδικασία να ψηφίσουν.
Πρός το παρών ας ασχοληθούμε με τα "του οίκου μας". Την δεύτερη όπως συνηθίζουμε να λέμε πατρίδα μας, που ουσιαστικά όμως θεωρείται πρώτη. Τον Καναδά, την χώρα που ζούμε και κινούμαστε, εργαζόμαστε, καταβάλουμε φόρους και έχουμε υποχρεώσεις αλλά και κεκτημένα δικαιώματα. Και ένα απο αυτά είναι να ψηφίζουμε στις Ομοσπονδιακές, Επαρχιακές και Δημοτικές εκλογές.
Αυτη θα πρέπει να είναι και η πρώτη μας προτεραιότητα...
  

No comments: