Total Pageviews

Wednesday, April 20, 2016

Εσείς τι λέτε;


Βρετανική μοναρχία
Πόσο θα αντέξει;


Η Βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε τα 90α της γενέθλια και πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν η μονάρχης φθάσει στο φυσικό της τέλος .
Οι Βρετανοί τρίτης ηλικίας δεν έχουν γνωρίσει άλλο μονάρχη λόγω της μακροζωίας της σημερινής Βασίλισσας. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πριν μερικά χρόνια, η δημοτικότητα της Βασίλισσας έφθανε το 80%, ένα ποσοστό που οι ηγέτες του κόσμου μόνο να ονειρεύονται μπορούν.
Ωστόσο, θα ήταν λάθος για την βασιλική οικογένεια να παραμείνει ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα εκείνης της έρευνας το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ερμηνεύεται ως μακροπρόθεσμη ασφάλεια του θρόνου.
Η δημοτικότητά της πιστεύεται πως οφείλεται κυρίως λόγω του σεβασμού τόσο προς την αξιοσημείωτη αίσθηση καθήκοντος όσο και προς το γεγονός ότι βρίσκεται προς τη δύση της βασιλείας της. Για δεκαετίες αποτελεί μέρος της ζωής των Βρετανών ως μία ήρεμη καθησυχαστική παρουσία που πάντως δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε υποστήριξη του θεσμού.  
Η αποχώρηση της Βασίλισσας Ελισάβετ θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει την αφορμή για ένα δημόσιο διάλογο γύρω από τον ίδιο το θεσμό και για πιθανές σημαντικές αλλαγές στην διακυβέρνηση της χώρας, ιδιαίτερα όταν τόσες άλλες πτυχές του συντάγματος βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. 
Ένας από τους παράγοντες που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη έχει να κάνει με την καχυποψία σχετικά με την νομιμότητα μιας μη εκλεγμένης  ασύδοτης εξουσίας της οποίας τα προνόμια που προσφέρει η ανώτερη αυτή θέση βασίζονται μόνο και μόνο στην τύχη της γέννησης. Επί πλέον, παγκοσμίως καλλιεργείται μια βαθιά αντιπάθεια γύρω από κυβερνήσεις ελίτ οι οποίες ενεργούν για τα δικά τους συμφέροντα. Το συναίσθημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των νέων οι οποίοι έχουν ανατραφεί με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν αναγνωρίζουν την έννοια του κληρονομικού προνομίου. 
Υπάρχει ακόμη το ζήτημα της προσωπικότητας των κληρονόμων της. Το πρόβλημα με τον πρίγκιπα Κάρολο είναι ότι η ταραγμένη προσωπική του ζωή και η ιδιαίτερα δύσκολη σχέση του με την πριγκίπισσα Νταιάνα έχουν επισκιάσει πολλές πτυχές της προσωπικότητάς του και ώθησαν πολλούς να ζητούν η διαδοχή να περάσει κατευθείαν στον γιό του πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ, εν τω μεταξύ, μπορεί μεν να είναι δημοφιλείς όμως δεν έχουν ακόμη αποδείξει την αξία τους και πως είναι έτοιμοι για τη δουλειά,  αφού αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε κοσμικές εκδηλώσεις και περιοδείες χωρίς να έχουν αναλάβει ουσιώδη δημόσια καθήκοντα.
 Όλα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί ένα κληρονομικό σύστημα σε μια εποχή που ο θεσμός γίνεται όλο και λιγότερο αποδεκτός.
Αναλυτές κρίνουν πως η μακροπρόθεσμη επιβίωση της μοναρχίας στην Βρετανία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη...            .       
 
 

No comments: