Total Pageviews

Wednesday, April 13, 2016

Εσείς τι λέτε;


Καταστατικό ΕΚΜΜ
Έγκυρο ή αμφισβητήσιμο;

Η διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ δεν εννοεί να αντιληφθεί τα μηνύματα των καιρών και εξακολουθεί να ζει σ' ένα δικό της ουτοπιστικό κόσμο.  
Η μία εξ αναβολής συνέλευση διαδέχεται την άλλη, ακόμη και όταν τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας και καθοριστικά για την περαιτέρω πορεία της.
Δεν χρειάζεται να "διαβάσει" κανείς την γυάλινη σφαίρα για να δει το απώτερο μέλλον     και δεν είναι απορίας άξιο ότι έπαψε προ πολλού να ελκύει το ενδιαφέρον και να θεωρείται πόλος έλξης για τους νέους.
Τα αίτια βέβαια γνωστά και πολυποίκιλα. Οι ασφυκτικά αναχρονιστικοί κανονισμοί - τους οποίους πεισματικά επιμένει να τηρεί - έχουν περιορίσει στο έπακρο τον ενθουσιασμό και την εγγραφή πιθανών νέων μελών. Ελάχιστο παράδειγμα, το αυστηρό κριτήριο που θέτει για την ένταξη παραμένει το δόγμα, σε μια εποχή μάλιστα όπου οι μικτοί γάμοι μεταξύ ορθοδόξων και ετεροδόξων αποτελούν πλέον την πλειονότητα.  Έτσι, η πόρτα είναι ορθάνοιχτη σε αδιακρίτως οποιονδήποτε θελήσει να γίνει μέλος, αρκεί να ανήκει στο ορθόδοξο δόγμα.
Αντίθετα, απορρίπτεται κατηγορηματικά ο κάθε έτερος έλληνας, ασχέτως αν με επάρκεια και ευσυνειδησία υπηρέτησε την πατρίδα ή πάλι με την επαγγελματική και επιστημονική του κατάρτιση συνέβαλε στην πρόοδο και ανάπτυξη της γενέτειρας και της εδώ κοινωνίας (πιθανότατα και της κοινότητας), επειδή στο γενεαλογικό του δέντρο διαφαίνεται διαφορετικό θρήσκευμα ή δόγμα από το ορθόδοξο.
Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με το Καναδικό Σύνταγμα (Section 2 Fundamental Freedoms: everyone has the freedom of conscience and religion... κάθε πολίτης έχει την θεμελιώδη ελευθερία της συνείδησης και θρησκείας...) και σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος της Ελλάδος (Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός. Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη      υπό την προστασία των νόμων...)           
Ας σημειωθεί ακόμη ότι οι γηγενείς έλληνες καθολικοί είναι γύρω στους 50.000 και άλλοι τόσοι περίπου είναι οι προτεστάντες, αντβεντιστές, γνήσιοι Χριστιανοί, κ.α., οι οποίοι   απολαμβάνουν πλήρη και ίσα δικαιώματα.    
Η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, βάση του ιδιωτικού νόμου του Κεμπέκ 231/982, θεωρείται καθαρά αστική - όχι θρησκευτική - οπότε τα σχετικά με το θρήσκευμα άρθρα των εσωτερικών κανονισμών, εφόσον αυτά περιορίζουν τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες - σύμφωνα πάντοτε με το Σύνταγμα - κρίνονται αμφισβητήσιμα.           
Οι καθ' εαυτό θρησκευτικοί οργανισμοί, όπως η Μητρόπολη μας, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγουν τα μέλη τους βάση του δόγματος το οποίο εκπροσωπούν.
Όσον αφορά την έλκυση ενδιαφέροντος προς τον οργανισμό, η πάλαι ποτέ Μεγαλώνυμη προκειμένου να απαρτίζεται από μία ελάχιστη χούφτα μελών - όπως συμβαίνει - θα μπορούσε κάλλιστα να καθιερώσει ατελή συνδρομή σε όλους ανεξαιρέτως τους έλληνες, ανεξαρτήτου θρησκεύματος και πεποιθήσεων.   
Η λαχειοφόρος της Ε.Ε. παρουσιάζει ίσως μία άριστη ευκαιρία για την υλοποίηση αυτής της ρεαλιστικής σκέψης. Κάθε λαχείο να συμπεριλαμβάνει και μία δωρεάν εγγραφή μέλους. 
Οι έλληνες έχουν φιλότιμο. Θα το ανταποδώσουν με το παραπάνω... 

No comments: