Total Pageviews

Thursday, August 6, 2015

Εσείς τι λέτε;



Δημήτρης Σούδας: Θύμα ή θύτης...

Έξυπνος, δραστήριος, επικοινωνιακός, γέννημα-θρέμα της παροικίας μας ο Δημήτρης Σούδας απεφοίτησε από το Σωκράτη και γρήγορα ασχολήθηκε με τα κοινά. Συμμετείχε στο Κογκρέσο, την ΕΚΜ και σε διάφορους άλλους τοπικούς οργανισμούς.
Εργάσθηκε για διάφορα δημοτικά και επαρχιακά κόμματα και το 2002 σε ηλικία μόλις 23 ετών μετακόμισε στην Οττάβα όταν ο Στίβεν Χάρπερ έγινε αρχηγός του κόμματος Canadian Alliance. 
Μετά την νίκη του Χάρπερ στις εκλογές του 2006 ο Δημήτρης Σούδας προσελήφθη στην κυβέρνηση και σύντομα ανέλαβε τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού και του επικεφαλής Επικοινωνιών της Συντηρητικής κυβέρνησης.                                                                                                                    Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου ορίστηκε επικεφαλής της Καναδικής αποστολής και αργότερα προήχθη  στην θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Καναδικής Ολυμπιακής Επιτροπής για να παραιτηθεί το 2013 ύστερα από παρότρυνση του πρωθυπουργού ο οποίος του ανέθεσε την προώθηση και καθοδήγηση του Συντηρητικού κόμματος εν όψει των επικείμενων ομοσπονδιακών εκλογών.  
Ο Δημήτρης Σούδας υπήρξε ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού, βρισκόταν πάντοτε κοντά του, τον συνόδευε σε ταξίδια και διεθνείς συσκέψεις. Μπροστά του είχε ένα λαμπρό μέλλον... 
Και ξαφνικά σε ανύποπτο χρόνο, στο ζενίθ της δόξας του, έσκασε η βόμβα. Ο Δημήτρης Σούδας απομακρύνεται από τη διευθυντική ομάδα του Συντηρητικού κόμματος για την ανάμιξη του στην προεκλογική προετοιμασία της μνηστής του Ιβ Άνταμς, όταν εκείνη έθεσε υποψηφιότητα στην περιοχή Oakville-North Burlington. Η σχέση του Δημήτρη Σούδα και του Συντηρητικού κόμματος τερματίστηκε.  
Η Ιβ Άνταμς εν τω μεταξύ, προς έκπληξη όλων, τον περασμένο Φεβρουάριο πέρασε πανηγυρικά από τα Συντηρητικά στα Φιλελεύθερα έδρανα με τις φήμες και τα σενάρια να παίρνουν και να δίνουν. Πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά την απόφαση της συντρόφου του, αποτελεί πλέον η "μετακίνηση" του Δημήτρη Σούδα στο Φιλελεύθερο κόμμα του Τζάστιν Τρυντό. Είδηση που ωστόσο ουδέποτε διέψευσε ή επιβεβαίωσε ο ίδιος.
Ο Δημήτρης Σούδας δεν υπήρξε ένας απλός σύμβουλος, ένας κομματικός υπάλληλος. Αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του κομματικού μηχανισμού, ξέρει λεπτομερώς τα άκρως απόρρητα μυστικά του κυβερνώντος κόμματος και γνωρίζει όσο κανείς άλλος τον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του. 
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει. Γιατί τελικά το Συντηρητικό κόμμα απομάκρυνε ένα μέλος-κλειδί, μία κομματική "ιδιοφυΐα", για ενέργεια όχι απαραίτητα επιζήμια για το κόμμα, όταν μάλιστα η "απερισκεψία" με λίγη "προσπάθεια" θα μπορούσε να "διαφύγει" της προσοχής (όπως επανειλημμένα συμβαίνει στον θαυμαστό πολιτικό κόσμο...) Και πρόκειται για μία απομάκρυνση που ίσως να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ίδιους τους Τόρις...
H Ιβ Άνταμς έχασε πρόσφατα το φιλελεύθερο χρίσμα στην περιοχή Eglinton-Lawrence, αφού εν τω μεταξύ ο Δημήτρης Σούδας φρόντισε να γίνει μέλλος του Φιλελευθέρου κόμματος.
Πως αλλάζουν οι καιροί και οι ιδεολογίες, που όμως αποδεικνύονται ευκαιριακές και ανύπαρκτες στο άκαρδο και διεφθαρμένο ανά τους αιώνες πολιτικό σύστημα, πάσης μορφής και σχήματος...
Θύμα ή θύτης ο Δημήτρης Σούδας; Ο χρόνος κι η ιστορία θα δείξει. Ίσως όμως και όχι...

No comments: