Total Pageviews

Saturday, May 9, 2015

Εσείς τι λέτε;


Ημέρα ή γιορτή της μητέρας;

H Ημέρα της Μητέρας, που έγινε 100 ετών, είναι γνωστή κυρίως ως μία ευκαιρία για λουλούδια, δώρα, κάρτες, ευχές και γενικά ενδείξεις αγάπης και εκτίμησης στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο.
Ωστόσο, ο αρχικός σκοπός της ίδρυσής της ήταν εντελώς διαφορετικός. Η συγκεκριμένη εορτή έχει πιο μελαγχολικές ρίζες: Ιδρύθηκε για τις πενθούσες γυναίκες προκειμένου να θυμούνται τους πεσόντες στρατιώτες και να προσπαθούν για την ειρήνη.
 Όλα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1850, όταν η οργανώτρια των γυναικών της Δυτικής Βιρτζίνια, Ανν Ριβς Τζάρβις (η μητέρα της Άννας) οργάνωνε την Ημέρα της Μητέρας, ομάδες γυναικών που εργάζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και προσπαθούσαν να μειώσουν τη βρεφική θνησιμότητα με την καταπολέμηση των ασθενειών. Οι ομάδες αυτές φρόντιζαν επίσης τους πληγωμένους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.
Η Τζάρβις είχε επίσης ξεκινήσει την Ημέρα Φιλίας της Μητέρας για την ένωση των γυναικών όλης της χώρας. Πάντως, ήταν η κόρη της Άννα που δημιούργησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ημέρα και Μητέρας. Το 1905 ο θάνατος της μητέρας της την ενέπνευσε να οργανώσει εκδηλώσεις για την συγκεκριμένη Ημέρα.   
Στις 10 Μαΐου του ίδιου έτους, οικογένειες συγκεντρώθηκαν στην γενέτειρά της Τζάρβις, στο Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις και τελικά ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον το 1914 επίσημα ανακήρυξε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας.
Για την Τζάρβις, η Ημέρα της Μητέρας ήταν μια ημέρα όπου τα παιδιά θα έπρεπε να πηγαίνουν στο πατρικό τους σπίτι, να περάσουν χρόνο με τη μητέρα τους και να την ευχαριστήσουν για όσα έχει κάνει και διευκρίνιζε πάντα ότι ήταν Ημέρα της Μητέρας και όχι Γιορτή της Μητέρας...
Ωστόσο η επιτυχία της Τζάρβις σύντομα μετατράπηκε σε αποτυχία, τουλάχιστον στα μάτια της. Η ιδέα της γρήγορα έγινε ένα εμπορικό χρυσορυχείο με επίκεντρο την αγορά  λουλουδιών, γλυκών και ευχετήριων καρτών, μια εξέλιξη που την ενόχλησε βαθιά.    Έτσι, αφιέρωσε τον εαυτό της και την περιουσία της στο να καταφέρει να επιστρέψει η Ημέρα της Μητέρας στις ευλαβικές της ρίζες.
Οργάνωσε μποϊκοτάζ, απείλησε με αγωγές και ακόμη επιτέθηκε στην τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ελέανορ Ρούσβελτ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την Ημέρα της Μητέρας για να αντλήσει κεφάλαια για φιλανθρωπίες.
Οι έντονες προσπάθειες της Τζάρβις για την εξυγίανση της Ημέρας της Μητέρας συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 1940, ενώ το 1948 πέθανε αδέκαρη σε ηλικία 84 ετών στο Σανατόριο της Πλατείας Μάρσαλ στη Φιλαδέλφεια. Σήμερα φυσικά η Ημέρα της Μητέρας συνεχίζει να κυλάει σαν μια μηχανή του καταναλωτισμού...  
Όπως και να έχει, Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου!

Εσείς τι λέτε;

No comments: