Total Pageviews

Tuesday, September 2, 2014

Εσείς τι λέτε;


Ο ψεύτικος κόσμος των Social Media...

Με αφορμή την πρόσφατη ραδιοφωνική συζήτηση με τον συνεργάτη Γιώργο Γκιούσμα, είπα σήμερα ν' ασχοληθώ κάπως με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς Social Media και συγκεκριμένα με το facebook, τo οποίo μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, με τις οποιεσδήποτε θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις. 
Το facebook λοιπόν, ο "βασιλιάς" των Social Media, αν και ευρέως διαδεδομένο, σύμφωνα με εμπεριστατωμένες έρευνες, έχει τα περισσότερα μειονεκτήματα. Το ιδιαίτερο που έχει  είναι το πόσο "έξυπνα" το χρησιμοποιούμε. Όπως και κάθε διαδικτυακή κοινότητα θέλει να σε κρατήσει μέσα της όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, έτσι και το facebook.  Έχει μία τεράστια γκάμα από "άχρηστα" πράγματα να ασχοληθείς και να "σκοτώσεις" τον καιρό σου... Σου δίνει επίσης τις δημόσιες σχέσεις στο πιάτο, όπου αναπτύσσεις φιλίες και συναισθήματα, παρακολουθείς τις ζωές των άλλων που σου αναλώνουν χρόνο σε ουσιαστικά "ψεύτικα" δεδομένα ενώ στην πραγματικότητα  επικοινωνείς με άγνωστα ή και ανύπαρκτα άτομα.
Έτσι, έμμεσα "ρουφάει" τον ελεύθερο χρόνο σου και όσο περισσότερους φίλους αποκτάς, τόσο μεγαλώνει η μοναξιά σου... 
Όσοι ασχολούνται θα έχουν παρατηρήσει ότι το facebook  έχει σαν σκοπό να σε ελκύσει ώστε να ασχολείσαι μαζί του σε καθημερινή βάση. Συμπέρασμα: καταναλώνουμε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας σε μία ψευδαίσθηση χάνοντας την ουσία: να ζήσουμε αληθινά, να βγούμε έξω ξεκούραστοι, να βελτιωθούμε, να περάσουμε καλά, να κερδίσουμε αληθινούς φίλους, οι νέοι να φλερτάρουν φυσιολογικά...
Πολλοί λένε "σιγά τώρα, για πλάκα ασχολούμαι λίγα λεπτά την ημέρα". Είναι όμως όντως έτσι; Το facebook κατά κάποιο τρόπο σε μαγνητίζει, σε "κολακεύει", σε "ανεβάζει" ηθικά και ψυχολογικά... Και όταν το χρησιμοποιείς "πιο σωστά" και μάθεις διάφορα τρικ   τότε το σκηνικό αλλάζει χωρίς να το καταλάβεις.
Καταβάλλεις τόσο κόπο να χτίσεις ένα καλό προφίλ, να ανακαλύψεις τόσους πολλούς φίλους και να ξεκινήσεις πάρε-δώσε με αυτούς. Στο τέλος εθίζεσαι και προσπαθείς να κάνεις ακόμα περισσότερα, να γίνεις πιο "κούλ" μέσα στον φανταστικό κόσμο της πλάνης και της υποκρισίας...
Πολλοί το κάνουν κομμάτι της ζωής τους και ζούνε με αυτό. Επίσης φτάνουν σε σημείο, να προσπαθούν να κάνουν πράγματα στη ζωή μόνο και μόνο για να απαθανατίσουν μια τέτοια στιγμή σε μια φωτογραφία με μόνο σκοπό να την ανεβάσουν στο facebook, μιμούμενοι μεγάλα "ινδάλματα" και "περσόνες" τύπου Justin Bieber και Kim Kardashian... (αυτοί έστω τα "παίρνουν" χοντρά!)    
Ο απατηλός κόσμος του facebook μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την πραγματική ζωή. Μεγαλώνει αλυσιδωτά κοινωνικά προβλήματα, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας και μας απομονώνει, "σπάζοντας" τις κοινωνικές ομάδες.  
Κάποιοι παροικιακοί οργανισμοί τελευταία χρησιμοποιούν κατά κόρον το facebook ως μέσον ανέξοδης προβολής των δραστηριοτήτων τους. Λέτε εκεί να οφείλεται άραγε η "ραγδαία" ανάπτυξη και "πρόοδός" τους!

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
michael.tellides@cfmbradio.com
      

No comments: