Total Pageviews

Friday, January 31, 2014

Εσείς τι λέτε;




Σχολικά κτίρια, μια αναγκαία εκποίηση...

Να λέμε κάπου κάπου και του στραβού το δίκιο. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΜΜ να εκποιήσει τα προβληματικά σχολικά κτίρια ήταν μία ορθότατη κίνηση, που - ομολογώ - με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
"Απέξω μπέλα μπέλα κι από μέσα κατσιβέλα!" λέει μία Κερκυραϊκή παροιμία. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τα (περισσότερα) σχολειά μας και απέξω κι από μέσα είναι σκέτη ...κατσιβέλα! Ανέκαθεν είχα δυσκολία να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους "βουτούσαμε" δεξιά κι αριστερά ετοιμόρροπα κτίρια για να στεγάσουμε τα παιδιά μας.
Δεν σκεφτήκαμε ότι αργά ή γρήγορα τα κτίρια αυτά θα χρειαστούν πολυδάπανες επισκευές;
Δεν σκεφτήκαμε ότι ίσως κάποτε κάποια κυβέρνηση(στην προκειμένη περίπτωση η "κολλητή" μας Φιλελεύθερη) μας κόψει τον μπουναμά;
Δεν σκεφτήκαμε ότι έχουμε κι άλλες "σοβαρές" υποχρεώσεις, όπως η περιβόητη "λογία" (Μυστηριακός "κεφαλικός" φόρος...)
Δεν σκεφτήκαμε τις αυξανόμενες mix & match συζεύξεις, την "απάρνηση" της "μητέρας", την καθημερινή...αποδημίαν εις Κύριον!
Σύμφωνο με βρίσκει και η πρόταση της Σούλας και του Γιώργου Τελλίδη ,σύμφωνα με την οποία οι κτηματομεσίτες που καταφέρουν να τα πουλήσουν, να διαθέσουν την προμήθειά τους για τις ανάγκες των σχολείων μας. Πολύ θέλω να πιστεύω πως κάτι τέτοιο τελικά θα συμβεί.
Εν πάση περιπτώσει, ας πάμε και στην ουσία. Ότι έγινε, έγινε. Ας φροντίσουμε από δω και στο εξής να φτιάχνουμε έλληνες και όχι ...κτίρια.  Όσο φιλότιμες κι αν είναι οι προσπάθειες των ακούραστων εθελοντών μας που στην κυριολεξία "επαιτούν" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) για μερεμέτια, φοβάμαι πως ο σκοπός αυτός από πολλού θεωρείται ξεπερασμένος.   
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Ας ρευστοποιήσουμε επιτέλους τα προβληματικά κτίρια μας να ησυχάσουμε και με τις τριακόσιες τόσες χιλιάδες που αποφέρουν οι έρανοι ας στείλουμε τα άπορα παιδιά μας να μάθουν τα ελληνικά, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες μας... Θα μας ευγνωμονούν μια ζωή. Και νάμαστε σίγουροι πως τότε όλοι θα βάλουν βαθειά το χέρι στη τσέπη και θα δώσουν απλόχερα. Δόξα τω Θεό άδεια σχολειά να στεγάσουν τα παιδιά μας (ας είναι καλά η υπογεννητικότητα και η ...Marois) υπάρχουν εν αφθονία. Φθάνουν και περισσεύουν.
Αλλά ούτε και άλλους Παρθενώνες χρειαζόμαστε. Εδώ τρομάζουμε να συντηρήσουμε αυτούς που έχουμε!
Και το πάλαι "ένδοξο" Κογκρέσο μας, χωρίς πλέον ουσιαστική χρησιμότητα και ουσιώδη προσφορά (το απέδειξε περίτρανα με την "δυναμική" αποχή του από τα κέντρα αποφάσεων) καιρός είναι να πάρει "μόνιμη άδεια" και τα εναπομείναντα μέλη-οργανισμοί ας διαθέσουν στο εξής τις συνδρομές τους προς όφελος της πάσχουσας ελληνόφωνης εκπαίδευσης. Η μήπως κάνω λάθος;
Αυτά για σήμερα! Όπως λέει πολύτιμος συνεργάτης μου...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

No comments: