Total Pageviews

Friday, October 4, 2013

Εσείς τι λέτε;


Επιβεβλημένη αξιολόγηση...

Το Μόντρεαλ θεωρείται η Μέκκα των εστιατορίων. Και δικαιολογημένα.
Πράγματι, η πόλη μας είναι μία από τις ελάχιστες πού διαθέτει τα περισσότερα και  μοναδικά, θα έλεγε κανείς, εστιατόρια στον κόσμο.    
Εκείνο όμως που υστερεί το Μόντρεαλ είναι στο να δείχνουν τα εστιατόρια την αξιολόγηση του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την ποιότητα του φαγητού καθώς και την καθαριότητα της κουζίνας και του περιβάλλοντος του κάθε μαγαζιού.
Δηλαδή, ο πελάτης να γνωρίζει εκ των προτέρων το επίπεδο της καθαριότητας του κάθε χώρου. Ας μη ξεχνάμε ότι πόλεις όπως το Τορόντο και η Νέα Υόρκη έχουν εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό σύστημα σύμφωνα με το οποίο ο ελεγκτής δίνει βαθμολογία μαζί με ένα χρώμα, τα οποία κατόπιν ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να τοποθετεί έξω από την είσοδο του εστιατορίου.
Στο Τορόντο για παράδειγμα, όταν όλα είναι εν τάξει και ο επιθεωρητής δεν βρήκε ούτε ένα ψεγάδι τότε το εστιατόριο παίρνει ένα πράσινο σημαιάκι που αντιπροσωπεύει το υψηλό επίπεδο καθαριότητας και παράλληλα ειδοποιεί τον πελάτη ότι "Εάν γευματίσει στο συγκεκριμένο εστιατόριο, δεν κινδυνεύει η ζωή του..."
Ένα κίτρινο χρώμα, σε διαφορετική περίπτωση, δείχνει ότι έχουν επισημανθεί κάποια προβλήματα τα οποία πιθανόν να βλάψουν την υγεία του πελάτη. Σε αυτή την περίπτωση το μαγαζί μέσα σε 48 ώρες πρέπει να συμμορφωθεί μέχρι την επόμενη επίσκεψη του επιθεωρητή, αλλιώς θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Εάν έχει βέβαια το κόκκινο χρώμα τότε σημαίνει ότι η υγεία εκείνων που θα γευματίσουν σε αυτό το Restaurant όντως κινδυνεύει. Σε αυτή την περίπτωση ο εστιάτορας έχει στη διάθεσή του μόλις μερικές ώρες να συμμορφωθεί. Διαφορετικά το εστιατόριο θα υποχρεωθεί να κλείσει.   
Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις νομίζω ότι το σύστημα, που με απόλυτη επιτυχία λειτουργεί σε άλλες μεγαλουπόλεις, θα μπορούσε να ήταν εξ ίσου αποτελεσματικό και στο Μόντρεαλ και το Κεμπέκ γενικότερα, ώστε ο κάθε πελάτης να γνωρίζει την ποιότητα του φαγητού και την καθαριότητα του χώρου διαπιστευμένη από έγκυρο ελεγκτή του Υπουργείου Υγείας.          

Εσείς τι λέτε;

Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

No comments: