Total Pageviews

Thursday, May 2, 2013

Εσείς τι λέτε;


 
 

 
"Καλημέρα-Καλησπέρα"
 
Η διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου Sinclair Laird τίμησαν με έναν ξεχωριστό τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό παρουσιάζοντας μία συγκινητική συναυλία με κύριο θέμα την αρχαία Ελλάδα.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο η δασκάλα μουσικής Helene Diguer επέλεξε ελληνικό θέμα είναι διότι η διευθύντρια του σχολείου κ. Βιόλα Βαθυλάκη συνταξιοδοτείται στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Το άλλοτε ελληνοκρατούμενο Sinclair Laird αποτελείται σήμερα από παιδιά κυρίως νέων μεταναστών διαφόρων μειονοτήτων και από ελάχιστα ελληνόπουλα που ζουν ακόμη στην ευρύτερη περιοχή του Park Extension      
Παρουσιαστές της εκδήλωσης, που είχε τίτλο "Καλημέρα - καλησπέρα", ήταν δύο  μαθητές που μίλησαν σε τρείς γλώσσες ενώ όλα τα παιδάκια είχαν αφιερώματα στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Τα παιδιά της πρώτης δημοτικού και του νηπιαγωγείου που χόρεψαν Ζορμπά ήταν ομολογουμένως ανεπανάληπτα ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου οι λιλιπούτειοι μαθητές του νηπιαγωγείου τραγούδησαν το παραδοσιακό "Φεγγαράκι μου λαμπρό".  Αναφέρθηκε μάλιστα ο ρόλος αυτού του τραγουδιού στο κρυφό σχολειό και τα πιτσιρίκια - στην πλειοψηφία τους μη ελληνόπουλα - μάθανε με το αυτί τις ελληνικές λέξεις του τραγουδιού και το ερμήνευσαν πρώτα στα ελληνικά και κατόπιν στα Αγγλικά και Γαλλικά. Εξ 'άλλου, η σοπράνο Μαρία Διαμαντή παρουσίασε τραγούδια από το βιβλίο-CD "Time for flowers, Time for snow" στο οποίο και συμμετέχουν είκοσι παιδιά από το εν λόγω σχολείο. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως αρκετοί δάσκαλοι συμμετείχαν με πολύ όμορφες επιλογές από το ελληνικό ρεπερτόριο ενώ παρουσιάστηκαν στα γαλλικά αρχαίοι ελληνικοί μύθοι καθώς και η ιστορία του Οδυσσέα την οποία ετοίμασε μία ασιατικής καταγωγής καθηγήτρια θεάτρου με τους μαθητές της 6ης Δημοτικού.
Η στήλη συγχαίρει τη διεύθυνση του Sinclair Laird, το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές για την άψογη οργάνωση και το πρωτότυπο ελληνικό θέμα της εκδήλωσης.
Άλλη μία γενική διαπίστωση πως - στο Κεμπέκ τουλάχιστον - η γλώσσα και ο πολιτισμός μας καλά κρατούν...

Εσείς τι λέτε;
Καλή Ανάσταση.
Μιχάλης Τελλίδης

No comments: