Total Pageviews

Saturday, March 9, 2013

Εσεις τι λέτε;


 
 
 
 
"Αβέβαιη πορεία..."

Αβέβαιη θεωρείται πλέον η μεταβατική πορεία ορισμένων ομογενειακών οργανισμών παροχής υπηρεσιών.
Αφού διήλθαμε την μακρά περίοδο της έστω και "μετ εμποδίων" ανάπτυξης, φτάσαμε "αδόξως" στο τελικό στάδιο της αδιαφορίας και των "άνευ όρων" υποχωρήσεων.  
Πολλά και ποικίλα υπήρξαν τα στάδια εξέλιξης του Ελληνοκαναδού, αφού (φυσιολογικά) το κοινωνικό περιβάλλον με τον χρόνο μεταβάλλεται, οι ανθρώπινες ανάγκες διαφοροποιούνται, η τεχνολογία εξελίσσεται, οι θεωρίες και τα πιστεύω ανατρέπονται... 
"Τα πάντα ρει", όπως είπε και ο φιλόσοφος Ηράκλειτος.
Ας μείνουμε όμως στο θέμα. Στα εκατό τόσα χρόνια ζωής της οργανωμένης παροικίας μας επετεύχθησαν πολλά. Με πολύ κόπο, θυσίες, στερήσεις, πείσμα και αποφασιστικότητα, χτίσαμε εκκλησίες, δημιουργήσαμε κοινότητες, οργανισμούς και σχολεία για τα οποία νοιώθουμε τεράστια υπερηφάνεια. Στην πορεία όμως και κατά κοινή διαπίστωση κάτι δεν πήγε καλά.
Με τον ερχομό του 21ου αιώνα, όσα με απεριόριστο ενθουσιασμό, με πολύ αγάπη και μεράκι φτιάξαμε, φτάσαμε στο σημείο να τα θεωρούμε μάλλον περιττά!         
Αποκτήσαμε άλλα ενδιαφέροντα με αποτέλεσμα να τα παρατήσουμε ή στην "καλύτερη" περίπτωση, με την ανοχή και παθητική στάση μας, να επιτρέψουμε να τα διαχειριστούν, διευθύνουν και κατευθύνουν οι "ικανότεροι" και "ευφυέστεροι". Εκλεγμένοι και μη. Ισόβιοι και αλάθητοι...
Ο Γάλλος φιλόσοφος Joseph De Maistre είχε πει: "Κάθε χώρα έχει την κυβέρνηση και τους ηγέτες που της αξίζει" Πόσο δίκιο είχε... 
Ευτυχώς όμως που πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις.
Και βέβαια δεν φταίνε οι νέοι μας, που δεν πήραν την σκυτάλη (όσοι την πήραν τελικά το μετάνιωσαν) και που στην τεράστια πλειοψηφία τους δεν συμμετέχουν στα κοινά.
Οι σημερινοί νέοι και κρίση έχουν και αντίληψη και διάθεση. Και προσφέρουν απλόχερα γνώσεις, χρόνο και χρήμα, εκεί βέβαια πού πιστεύουν πως οι προσπάθειές τους θα "πιάσουν τόπο".
Η στήλη δεν υποδεικνύει, ούτε προτείνει λύσεις. Εύχεται μόνο, όποιο και αν είναι το μέλλον τούτης της οργανωμένης παροικίας (ελπίζουμε αισιόδοξο) μέσα σε αυτό να πορευτούν σωστά τα ελληνικά μας σχολεία και να μην είναι εκείνα που τελικά υποχρεωθούν να πληρώσουν τη "νύφη!"

Εσείς τι λέτε;

No comments: