Total Pageviews

Friday, June 22, 2012

Εσεις τι λέτε;




Λειτουργική γλώσσα

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η καταφατική απάντηση του ιερέα Ζήση Ντερέκα σε ερώτηση εάν σε Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες η Θεία Λειτουργία επιτρέπεται να γίνεται στα Αγγλικά.
Μεγαλωμένος στο Τορόντο του Καναδά, ο  Ιερατικώς Προϊστάμενος του Αγίου Διονυσίου θεωρεί εντελώς φυσιολογικό να κηρύττει τον λόγο του Θεού και στην Αγγλική γλώσσα.  
Οι γνώμες πάντως στο θέμα αυτό είναι διχασμένες.
Ορισμένοι ακροατές του σταθμού μας υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό να γίνεται η λειτουργία στα Αγγλικά γιατί χάνει την αξία της.
Αυτό βέβαια χρειάζεται συζήτηση γιατί Ορθόδοξοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο οπότε θα πρέπει να μάθουν όλοι ελληνικά...
Ταξιδεύοντας στο χρόνο βλέπουμε πως η πρώτη Θεία Λειτουργία είναι του Αδελφοθέου Ιακώβου για του Χριστιανούς της Ιερουσαλήμ. Μετά έχουμε την Λειτουργία του Ευαγγελιστή Μάρκου για τους Χριστιανούς της Αιγύπτου. Ακολουθεί η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου για τους Χριστιανούς της Μικράς Ασίας και τέλος έχουμε την Λειτουργία του Ιωάννου Χρυσοστόμου για τους Έλληνες Χριστιανούς. 
Κάθε ένας από τους αναφερόμενους Αγίους χρησιμοποίησε τη δική του διάλεκτο, όπως έγινε και με τα Ευαγγέλια, χωρίς να χαθεί η αξία τους
Στην Ιαπωνία το 1850 υπήρχαν 4 εκατομμύρια Ορθόδοξοι με αποτέλεσμα οι Λειτουργίες του Ιωάννου Χρισοστόμου και του Μεγάλου Βασιλείου να μεταφραστούν στα Ιαπωνικά.
Προσωπικά πιστεύω πως το καυτό θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι να φέρουμε τα παιδιά μας στις Εκκλησίες και να παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία σε γλώσσα που την κατανοούν.
Συχνά προσπαθούμε να φορτώσουμε το φταίξιμο στα παιδιά μας που δεν καταλαβαίνουν τη Λειτουργία στα Ελληνικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι όλο δικό μας που δεν μιλάμε Ελληνικά στα σπίτια μας!
Ιδανική - κατά τη γνώμη μου - λύση θα ήταν η Θεία Λειτουργία και τα Μυστήρια να γίνονται σε απλή και σαφή Ελληνική και Αγγλική (ή Γαλλική) γλώσσα ταυτόχρονα.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να κατανοούμε ευκολότερα το Λόγο του Θεού και η Εκκλησία θα εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή της.

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης

No comments: