Total Pageviews

Friday, October 2, 2009

Εσείς τι λέτε;


Εκλογικό ενδιαφέρον...

Οι αυριανές εκλογές έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης από τα εκατομμύρια των ομογενών που βρίσκονται σκορπισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σύμφωνα με μετρήσεις οι έλληνες του εξωτερικού που απλώθηκαν παντού ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα η συγκέντρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στον Καναδά, για παράδειγμα, οι ομογενείς ανέρχονται σε 350,000.
Παρακολουθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και έχουν ενδιαφέρον για τα εκλογικά αποτελέσματα; Ένα μεγάλο ποσοστό, πιστεύω πως ναι. Οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί που συνοδεύονται με συχνά ταξίδια και η ύπαρξη περιουσίας στην γενέτειρα θεωρούνται πολύ ισχυρά κίνητρα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις οι ομογενείς ενδιαφέρονται γιατί οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και τα συμφέροντά τους.
Υπάρχουν ακόμα και κάποιοι πρώτης γενιάς μετανάστες που, παρά τις δεκαετίες που έχουν αναλώσει εδώ, δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στην κοινωνία της νέας πατρίδας κυρίως λόγω του «γκέτο» και της δυσκολίας στις ξένες γλώσσες. Αυτοί οι άνθρωποι στρέφονται στην ελληνική πολιτική σκηνή γιατί την κατανοούν καλύτερα και συνήθως γνωρίζουν περισσότερα γι' αυτήν παρά για τις πολιτικές εξελίξεις του Καναδά.
Οπωσδήποτε υπάρχουν και οι κομματικά ενταγμένοι που στελεχώνουν τις τοπικές οργανώσεις εξωτερικού των ελληνικών κομμάτων και το ενδιαφέρον τους είναι άμεσο αλλά οπωσδήποτε δεν αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ομογενών.
Όσο προχωράμε στις νεότερες γενιές των μεταναστών τόσο το ενδιαφέρον μειώνεται και αρκετές φορές εξαφανίζεται.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως οι έλληνες του εξωτερικού, έχοντας αποκοπεί για πολλά χρόνια από την ελληνική πραγματικότητα, συνεχίζουν να κρίνουν τα γεγονότα με λογικές και πολιτικό λόγο προηγούμενων δεκαετιών.
Οι αυριανές εκλογές στην Ελλάδα για αρκετές μέρες θα αποτελέσουν το πρώτο θέμα συζήτησης στην παροικία μας, ώσπου το Halloween και οι πρώτες ψύχρες του φθινοπώρου θα μας επαναφέρουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας και ενός ακόμα ατέλειωτου χειμώνα.
Ενός χειμώνα που άλλοτε μοιάζει τόσο ξένος και άλλοτε τόσο οικείος...

Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Τελλίδης
tellides@cfmbradio.com

No comments: