Total Pageviews

Friday, April 3, 2009

Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο Πρώτος Εθνάρχης

Το όνομά του υπάρχει παντού. Σε λεωφόρους, πλατείες, ιδρύματα, σ ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου...
«Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Πρώτος Εθνάρχης, τη μνήμη του οποίου τιμά σήμερα η οργανωμένη παροικία.

Γεννήθηκε στις Μουρνιές Κυδωνίας το 1864 και ήταν το πέμπτο παιδί του Κυριάκου και της Στυλιανής. Όταν ήταν μόλις δύο ετών, η οικογένειά του καταφεύγει στα Κύθηρα διωκόμενη, εξαιτίας της επανάστασης του 1866. Μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα του και με την παρότρυνση του πατέρα του σπουδάζει νομικά και το 1886 παίρνει το πτυχίο από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Στην πολιτική θα ασχοληθεί για πρώτη φορά το 1889 όπου και εκλέγεται μέλος της Κρητικής Βουλής.


Ανήσυχο πνεύμα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υπήρξε πρωτεργάτης στην Επανάσταση του 1897 και στη κήρυξη της Επανάστασης του Θερίσου τον Μάρτιο του 1905. Δημιουργεί το κόμμα των Φιλελευθέρων και το 1910 γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδος. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ καταργεί την Α΄ Αναθεωρητική Βουλή και προκηρύσσει εκλογές για την Διπλή Αναθεωρητική Βουλή. Τα παλιά κόμματα και νικητές των προηγούμενων εκλογών χαρακτηρίζουν πραξικοπηματική την απόφαση και απέχουν από τις εκλογές.Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου έρχεται σε ρίξει με το στέμμα και τίθεται επικεφαλής Επανάστασης με το Κίνημα Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα εισέρχεται στο πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων και ανταμείβεται για τη συμβολή της με την παραχώρηση της Αρμοστείας της Σμύρνης (1919)
Η μεγάλη ήτα στις εκλογές του 1920 , λόγω Εθνικού διχασμού, τον απογοητεύει και αυτοεξορίζεται στο Παρίσι.Επανέρχεται στην Ελλάδα το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και υπογράφει στη Λοζάννη τη σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας και τη Συνθήκη της Λοζάννης, που ορίζει τα νέα σύνορα με την Τουρκία.Η συμβολή του στην ανοικοδόμηση της νεώτερης Ελλάδας θεωρείται μεγάλης σημασίας.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής ευφυΐας και διορατικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι :Η νικηφόρα πορεία στους δυο Βαλκανικούς πολέμους. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων.Ο διπλασιασμός του ελληνικού κράτους.Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Την τελευταία του πνοή ο Ελευθέριος Βενιζέλος την αφήνει στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου του 1936 και περνάει στην αιωνιότητα αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο.

Ο Σύλλογος Κρητών Μόντρεαλ, με την συνεργασία του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος» και της ΕΚΜ, πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του 

2 comments:

Justine's Blog said...

Τί ωραία και περιέκτικά που τα έγραψες για το μεγάλο Εθνάρχη! Μπράβο σου! κι όπως είπαμε, εμείς είμαστε τιμημένοι του Βενιζέλου, ναι;

Michael Tellides said...

Σύντομα τα blogs Justine's blog και RadioMichael blogs θα τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων παππούδων όπως ακριβώς αρμόζει στους ήρωές!
Προσεχώς...