Total Pageviews

Wednesday, February 4, 2009

Μενέλαος Παυλίδης


«Έσω Έτοιμος»

Ήταν ένα όμορφο πρωινό της 1ης Αυγούστου 1907, όταν 21 παιδιά μαζί με τον Robert Baden Powell έστησαν τις σκηνές τους στην παραλία του Brown Sea, ένα νησί στις νότιες ακτές της Αγγλίας και ξεκίνησαν την πρώτη Προσκοπική κατασκήνωση.
Πέρασαν 9 μέρες παίζοντας, τραγουδώντας, ζώντας στη φύση, μαθαίνοντας νέα πράγματα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή που τους προσέφερε το ειδυλλιακό τοπίο και η παρέα. Και τα βράδια όταν έπεφταν για ύπνο, το μυαλό τους ήταν γεμάτο από τις εικόνες τις ημέρας, η καρδιά τους χαρούμενη από την συντροφιά των άλλων παιδιών και η φαντασία τους κάλπαζε παρασυρμένη από τις ιστορίες γεμάτες περιπέτεια που τους έλεγε ο Baden Powell. γύρω από την πυρά για χώρες μακρινές, περίεργα ζώα και λαούς όλο μυστήριο.
Έτσι απλά άρχισε το όνειρο του Ιδρυτή του Προσκοπισμού. Ένα όνειρο που ήθελε να προσφέρει ένα σύστημα αγωγής στους νέους της εποχής εκείνης, ώστε όταν ενηλικιωθούν να γίνουν ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες. Ήταν ο πόθος του για μια καλύτερη κοινωνία που θα γινόταν με την βελτίωση του κάθε μέλους της.
Σήμερα, το όνειρο αυτό ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η παρέα των 21 παιδιών έγινε η μαγιά που δημιούργησε μια Παγκόσμια Κίνηση με πάνω από 30 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 150 χώρες. Μια Κίνηση που είναι ζωντανή, που αναπτύσσεται, έχει δυναμική, είναι όλο φρεσκάδα και είναι επίκαιρη περισσότερο από ποτέ.
Στο Μόντρεαλ ο Προσκοπισμός ιδρύθηκε το 1925.
Η Προσκοπική δράση στην παροικία μας ουσιαστικά αρχίζει το 1960 όταν ο κ. Μενέλαος Παυλίδης ανέλαβε την Ελληνική Ομάδα Προσκόπων της Αγίας Τριάδος.
Σύντομα, ιδρύει και επιβλέπει Ελληνικές Ομάδες στον Άγιο Γεώργιο, Κοίμησης της Θεοτόκου, Αρχαγγέλους, στη Νότια Ακτή, στο Λαβάλ και βοήθησε στην ίδρυση Ελληνικών Ομάδων στο Τορόντο.
«Υπόσχομαι στην τιμή μουνα εκτελώ το καθήκον μου στο Θεό και την Πατρίδανα βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση καινα τηρώ το Νόμο του Προσκόπου».
Ο κ. Μενέλαος Παυλίδης, έδωσε την υπόσχεση του Λυκόπουλου στις 2 Ιουνίου, 1935 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το 1953 μετανάστευσε στον Καναδά με τον βαθμό Βοηθός Τοπικού Εφόρου.
Σήμερα, φέρει τον τίτλο του Εφόρου των Ελλήνων Προσκόπων.
Κατέχει θέση στο Επαρχιακό Συμβούλιο του Κεμπέκ, είναι μέλος της Διοίκησης της Περιφέρειας Laval -Laurentides , μέλος της Περιφέρειας Waingunga – Eastern και υπεύθυνος των Ελληνικών Ομάδων της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ.
Είναι ακόμη o ιδρυτής, Επίτιμος Πρόεδρος και Αρχηγός της Ομάδας Παλαιών Προσκόπων «Σωκράτης».
Η εθελοντική του εργασία στον Προσκοπισμό - και όχι μόνο - είναι αξιέπαινη.
Για τη μακρόχρονη υπηρεσία του - Long Service Metal – τιμήθηκε με το Μετάλλιο Metal of Merit και Silver Acorn, από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έλαβε το Μετάλλιο Ευδόκιμου Υπηρεσίας Προσκοπικής Αξίας καθώς και το ανώτατο Μετάλλιο του Αργυρού Φοίνικα.
Το 2002 του απενεμήθη Μετάλλιο της Βασίλισσας Ελισάβετ των 50 χρόνων Βασιλείας της.
Πρόσφατα, το Καναδικό Σώμα Προσκόπων τον τίμησε με ειδικό Πιστοποιητικό Αναγνώρισης για την μακρόχρονη υπηρεσία του στον Προσκοπισμό.
Στις 2 Ιουνίου 2010 ο κ. Μενέλαος Παυλίδης συμπληρώνει 75 χρόνια από τότε που έδωσε την υπόσχεσή του να τηρεί τον Νόμο του Προσκόπου.
Μια υπόσχεση που τηρεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα...

«Έσω Έτοιμος», κ. Παυλίδη.

No comments: